26/11/2013

Avrupa genişbantta Türkiye ile arayı açabilir


Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, geçtiğimiz ay itibari ile AB'deki her hane halkının temel genişbant bağlantısına eriştiğini belirterek AB hane halkının temel genişbant hedefine ulaşmasındaki en önemli etkenin uydu genişbant hizmetleri olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla, AB'nin 2013 yılı için belirlenen "0 temel genişbant kapsama hedefine" ulaştığına işaret eden Arıak, bildiriye göre sıradaki hedefin; IP üzerinden ses taşıma uygulamalarının başlaması ile ivme kazanan, birleşik şebeke yapısına geçişi en verimli şekilde sağlayan ve uygulanmaya başlanan en son şebeke yapısı olan Yeni Nesil Şebeke (NGN) sistemlerine geçilerek 2020 yılında her hanenin en az 30 Mbps internet, yüzde 50'sinin ise 100 Mbps veya üstü genişbant internet kullanması olduğunu vurguladı.

"Avrupa, genişbant internette Türkiye ile arayı bir hayli açabilir" uyarısında bulunan Arıak, "Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan ve TELKODER tarafından dikkat çekilen bildiride, 2012 yılı sonunda AB hane halkının yüzde 99,4'ünün temel sabit veya mobil genişbant erişimine sahip olduğu vurgulandı. Zira 28 AB ülkesinde de hali hazırda uydu genişbant internet hizmeti sağlanıyor" dedi.

Arıak, temel genişbant hedefine ulaşırken en büyük problem olan kırsal alanlara sabit veya mobil genişbant götürülmesinin bir hayli maliyetli olacağından, bu konudaki en etkin çözüm olarak uydu genişbant hizmeti kullanılabileceğini vurguladı. Arıak, uydu genişbant için AB'de 148 uydu bulunduğunu, bu uydular için temel hizmet paketlerinin aylık 10 avro olduğunu ayrıca 10 Mbps paketlerin ise 25 avrodan başlayan bedellerle satışa sunulduğunu anlattı.

0 kapsama hangi ürün grubuyla nasıl sağlandı Sabit (ADSL, VDSL, Kablo, fiber, bakır) Mobil (2G, 3G, 4G) Uydu

Arıak, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2013 Haziran sonu itibariyle sabit genişbant internet abonesi sayısı 8 milyonu, mobil internet abonesi sayısı 12 milyonu geçti, ancak özellikle kırsal kesimlerde internet kullanımı halen beklentilerin çok altında. Kırsal kesimleri görmezden gelmeden, uydu genişbant hizmeti vermemiz gerekiyor. Tabii bunu yaparken Avrupa'daki gibi uygun fiyatlarla kullanıcılara sunmalıyız. Bu kadarla da kalmayıp, kırsal kesimi de oyuna dahil ettikten sonra Avrupa'nın koyduğu 2020 hedeflerinin paralelinde planlar yapıp, fiber şebeke kurmak için belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının çıkardığı sorunları ortadan kaldırmak, "Geçiş Hakkı" ve "Tesis Paylaşımı" gibi konuları işler hale getirmek ve aradaki hız farkının açılmasını önleyerek AB'yi yakalamak gerekiyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder