21/10/2013

Hasan Can en çok kazanan RE/MAX'li danışman oldu!

8 yıl jeoloji mühendisliği yaptıktan sonra gayrimenkul danışmanı olarak işe başlayan Hasan Can, emlak sektöründeki çalışmalarını anlattı

Emlak sektöründe ilginç başarı öyküleri var. 8 yıl jeoloji mühendisliği yaptıktan sonra 'Madencilik beni mutlu etmiyor' diye istifa edip, tavsiye üzerine hiç bilmediği İstanbul'a gelip, kısa süreli eğitimden sonra gayrimenkul danışmanı olarak işe başlayan Hasan Can da ilginç bir hayat hikayesine sahip. Türkiye'deki RE/MAX'li gayrimenkul danışmanları arasında 7 yıldır ciro birincisi olan Hasan Can, 2009'da, Amerika hariç, konut satışından en çok kazanan RE/MAX'li danışman oldu.

İSTANBUL

-Beykoz'da 8 yıldır RE/MAX 7 Tepe ofisinin yöneticiliğini ve gayrimenkul danışmanlığını yapan, gayrimenkul danışmanı olarak ofiste yıllardır tek başına olan Hasan Can, mesleğe adım attığı ilk yılın sonunda RE/MAX'li danışmanlar arasında ciro birincisi olmuş. Dünya çapında olan Amerikan emlak zinciri RE/MAX ile 2002'de tanışan ve 2003'ten bu yana, 7 yıldır sürekli 'Türkiye ciro birincisi' olan Hasan Can, 2009 yılında elde ettiği 1 milyon liranın üzerindeki gayrimenkul danışmanlığı hizmet bedeliyle, geçen yıl RE/MAX'li danışmanlar arasında dünyanın (Amerika hariç) en çok kazanan gayrimenkul profesyoneli olma ünvanını elde etti. 78 ülkedeki gayrimenkul profesyonellerinin ABD'nin Orlando kentindeki buluşmasında ödülünü alan Hasan Can, dünya çapında 6 bin 700 ofiste görev yapan 94 bin gayrimenkul profesyoneli arasında öne çıktı. RE/MAX Dünya Kongresi'nde, yaklaşık 800 bin dolarlık geçen yılki geliriyle dünyanın konut satışından en çok kazanan gayrimenkul profesyoneli olan Hasan Can ile sektöre adım atışını, konut satışındaki başarısını konuştuk, sektöre ve konut müşterisine yönelik mesajlarını dinledik.
Tesadüf eseri girdim

8 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Hasan Can, "Bu işi yapmak üzere Erzurum'dan İstanbul'a geldim. Bir madencilik firmasında jeoloji mühendisi olarak görev yapıyordum. 7-8 yıllık da maden mühendisliği geçmişim vardı. 2002 yılında bir arkadaşımın tavsiyesi ile gayrimenkul danışmanı oldum. RE/MAX'te kısa süreli eğitim aldım. Sektöre tesadüf eseri girdim" diyor. Madencilikte mutlu değilken arkadaşının önerisi ile gayrimenkul sektörüne girişini Hasan Can şöyle anlatıyor:

"10-15 gün düşündükten sonra madencilik şirketinden istifa ettim. İstanbul'u, ilk geldiğim yıl hiç bilmezdim. 2002, yani krizin aşılma süreciydi. Emlak fazla kıpırdamıyordu. Sonra bu ofisi satın aldım. Ofiste başka gayrimekul danışmanı yok. Bu işte ilişkileri iyi tutmak, titizlik göstermek lazım. Ben de yalnız çalışarak bunu sağlayacağıma inandım. 7.5-8 yılda yaklaşık 600 villanın alım-satımına aracılık ettim. Bu 600 sayısına, güvenle ulaştım."

 Dolar kurundaki oynaklık yüzünden satış iptali oldu, 60-70 bin lira az para değil

RE/MAX 7 Tepe olarak bölgedeki iki villa sitesinde ciddi pazar payı olduğunu söyleyen Hasan Can, "Bölgede yılda 45-50 gayrimenkulün el değiştirmesine aracılık ediyorum. Acarkent'te bu yıl işlem sayısı yüzde 20 azaldı. Ben bunu ekonomideki gidişe, faizlerde artışa ve dövizdeki oynaklığa bağlıyorum" dedi. Villa bölgesindeki hareketliliğin ekonomiye endeksli olduğunu, Hasan Can şöyle açıkladı: "Burada çoğu zaman dolar cinsinden fiyat yazılıyor. Alıcı kredi kullanmak istese, 1 milyon doların karşılığı nedir? Aynı hafta içinde kurlar değişiyor. Bir gün 1 milyon dolar; 1 milyon 550 bin lira, 3 gün sonra 1 milyon 610 bin lira olabiliyor. Aradaki 60 bin lirayı kim karşılayacak? Kredi kullanan TL kredisi kullanabiliyor. Arada zaten 50-60 bin lira, 70 bin lira fark olmuş. 60-70 bin lira az bir para değil. O paraya 4x4 arazi aracı alırsınız. Son 1 yılda dolar 1.45 TL ile 1.61 aralığında değişti. Bu evlere talip olanlar da piyasaya endeksli. Burada oturanların çoğu beyaz yakalı. Türkiye'nin önemli yöneticileri... Bankaların, şirketlerin üst düzey yöneticileri var. Dolar stabil yapıya oturmalı, faizler oturmalı. 1 ay önce TL kredilerde aylık faiz yüzde 0.70'lerden başlardı, şimdi aylık yüzde 0.90-1 aralığında. Uzun vadede toplam ödemede 150-200 bin lira eder. Evi 1 milyon liraya alacakken ve banka faiziyle 1.3 milyona razıyken, 1 ay sonra maliyet 1.5 milyona çıkmış olabiliyor. Kesin anlaşma yapılmışken, bu oynaklık yüzünden işlemini erteleyen veya iptal edenlerin sayısı, yılbaşından bu yana benim uzman olduğum bu bölgede 20-25'i bulmuştur. Bu bir tahmin. Çünkü sadece ben, birkaç iptali bizzat yaşadım."

Üçüncü köprü burayı yüzde 20 etkiler

HASAN Can, Ortaköy'de 2 milyon dolara daire alacakken, Beykoz-Acarkent'te villa sahibi olmaya karar verenlere de şahit olduğunu anlatırken "Bir broşürle karşılaşmış ve fiyata inanamayıp villa almaya karar verdi. Böyle bir tüketici kitlesi de var. 'Bir gayrimenkul alacağım ama, doğru gayrimenkulü nereden alayım' diyenlere, yaklaşık 1 dönüm arsa içinde, metrekaresi 2 bin dolara villa tavsiye ederim" diyor. Bölge değerinin altında olduğunu düşünen Hasan Can, üçüncü köprü kuzeyden geçeceği için, bu bölgeye fiyat anlamında yüzde 20 katkı sağlayabileceğini savunuyor.

Ali Öztürk/Hürriyet





Kaynak : http://emlakkulisi.com/hasan-can-en-cok-kazanan-remaxli-danisman-oldu/40089

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder